Začiatok tohtoročnej sezóny sa do histórie navždy zapíše aj vďaka vrtkavému počasiu. Pre teplé decembrové počasie nebolo možné naplno využiť možnosti umelého zasnežovania a organizátori museli presunúť preteky zo začiatku decembra na obdobie medzi sviatkami. Vianočným darčekom pre všetkých bežcov na lyžiach bolo sneženie a ochladenie, vďaka ktorému sa pracovníkom Športového areálu Štrbské Pleso podarilo dokončiť prípravu šprintérskeho okruhu, na ktorom si účastníci 47. ročníka Tatranského pohára v behu na lyžiach mohli preveriť svoje sily aj na domácej pôde. Preteky otvorili pretekársku sezónu na Slovensku a pre nepriaznivé počasie a zrušené preteky v poľskom Zakopanom odštartovali aj kontinentálny pohár FIS Slavic Cup. Na Štrbské Pleso pricestovali pretekári z Poľska, Českej republiky, Maďarska, Portugalska a Slovenska.

V sobotu 28. decembra 2019 bol v programe Tatranského pohára šprint voľnou technikou na 1,4 kilometrovej trati a Tatry privítali pretekárov snežením a silným nárazovým vetrom. Kvalifikačnú časť najrýchlejšie odbehol poľský pretekár Mateusz Haratyk. Vo finálových rozbehoch sa prebojoval až do finále, ale tam v tesnom súboji obsadil až tretie miesto. Predbehol ho Peter Mlynár zo Športového klubu polície Vysoké Tatry a prvé miesto obsadil pretekár Ludek Seller, účastník aj tohtoročného svetového pohára. V ženskom šprinte bola jednoznačnou víťazkou Magdalena Kobielusz z Poľska, ktorá zvíťazila v kvalifikácii a vo všetkých finálových rozbehoch. Jej krajanka Karolína Kaleta obsadila druhé miesto a Slovensko malo zastúpenie na stupni víťazov vďaka Barbore Klementovej z Klubu lyžiarov Nováky. V nepríjemnom tatranskom počasí si zasúťažilo 52 mužov a 48 žien.

Organizátori na sobotnej porade vedúcich družstiev sľubovali účastníkom slnečné lúče a zasnežené hory. Priaznivé predpovede počasia sa do bodky naplnili. V nedeľných individuálnych pretekoch klasickou technikou s intervalovým štartom odštartovalo 57 mužov a 48 žien. Tri okruhy s celkovou dĺžkou 5 kilometrov a prevýšením 144 metrov najrýchlejšie odbehla Magdalena Kobielusz. Táto 19 ročná poľská pretekárka absolvovala už piaty ročník Tatranského pohára a až do tohto ročníka sa jej nepodarilo dostať na stupeň víťazov. S časom 14:32,3, víťazstvom v sobotnom šprinte a ziskom najlepších FIS bodov vo svojej kariére bude určite rada spomínať na svoje úspešné pôsobenie na Štrbskom Plese. Poľka Karolina Kaleta obsadila druhé miesto s časom 15:00,8 a tretia skončila Karolina Kukuczka s časom 15:12,2. Barbora Klementová s časom 15:27,1 obsadila štvrté miesto. Muži absolvovali 6 okruhov v celkovej dĺžke 10 km a prevýšením 288 metrov. Svoju stále vynikajúcu formu ukázal Gerlachovčan Peter Mlynár, ktorý svoju účasť vo svetovom pohári ukončil už pred dvoma rokmi. S časom 25:28,6 porazil aj Poliakov Mateusza Haratyka (25:36,2) a Jana Antolca (25:53,7). Zo Slovenska bežalo spolu 26 pretekárov a pretekárok.

Preteky zorganizovalo spolu 40 dobrovoľných rozhodcov zo Športového klubu Štrba v spolupráci s obcou Štrba, ktorá je prevádzkovateľom Športového areálu. Dobrovoľníci zo Štrby v januári pripravujú aj verejné preteky v behu na lyžiach Štrbské bežky a marcové Majstrovstvá Slovenskej republiky v behu na lyžiach.

Partneri

Výsledkové listiny

Šprint V – ženy kvalifikácia
Šprint V – ženy finále

Šprint V – muži kvalifikácia
Šprint V – muži finále

10 km K muži
5 km K muži

Fotogalérie – Martin Smolka

Ženy 5 km C
Muži 10 km C

Ženy Šprint
Muži Šprint

Rozhodcovia